fluffigt.com *poof* said fluff….

3Dec/110

Linuxdistribution för äldre?

Som en del i projektet att få mina farföräldrar att använda en dator och (helst) Internet försöker jag hitta en linuxdistribution som är enkel att lära sig använda*. Alternativen jag tittar på just nu är EasyPeasy, som är en Ubuntuklon med ett GUI anspassat för netbooks, Linux Mint, även det en Ubuntuklon och här med ännu mer fokus på användarvänlighet än standard-Ubuntu, och till sist en vanlig Ubuntu med antingen Unity eller Gnome som fönsterhanterare.

Just nu lutar det mest åt EasyPeasy eftersom det har ett väldigt enkelt gränssnitt för att starta program (tänk IOS, men med kategoritänk istället för sidor med appar). Vi får se hur det slutar!

Ett tack till Digidel 2013 som fick mig att äntligen ta tag i det här...

* Att använda datorn är i det här fallet så "enkelt" som att använda en webbläsare för att kolla på nyheter på DNs hemsida, recept hos Arla och förhoppningsvis Gmail.

18Oct/110

Dennis Ritchie, tack för allt!

Den 12:e oktober gick Dennis Ritchie bort efter en längre tids sjukdom. Han lever dock vidare genom C och UNIX på samma sätt som han gjort dom senaste 40 åren. Tack för allt!

Se även mitt inlägg på .SE-bloggen

24Aug/080

Flashdiskar en säkerhetsrisk?

IDG skriver om säkerhetsrisken med flashdiskar baserade på NAND-minnen. Det som inte riktigt framgår i artikeln, med flera experter som uttalar sig om hur hemskt problemet är, är att det generellt sett, framförallt när man pratar om hårddiskar, är ett icke-problem.

Jag menar, hur ofta ställer sig boven och löder ur NAND-kretsarna ur min mobiltelefon eller hårddisk eller vad det nu kan vara redan på brottsplatsen? Eller för den delen plockar ur hårddisken ur min laptop? Visst, med kvicka fingrar och en liten stjärnmejsel så kan man säkert få ur hårddisken på 30 sekunder eller så. Men vem stjäl en hårddisk och lämnar datorn?

Visst, jag är medveten om att rubriksättarna på IDG verkar komma från Aftonbladet eller Expressen från början. Det är inte direkt första gången dom blåser up saker till helt orimliga proportioner. Men snälla nån?

Flashdiskar är ett jätteproblem eftersom man kan löda ur nand-kretsarna och med någon form av utrustning löda in dom i något annat och sen med filåterskapningsprogramvara förhoppningsvis återskapa en del av den data som låg på minnena?

Hur stor är _egentligen_ skillnaden mot att återställa data från skivorna i en traditionell hårddisk då? Utrustningen man behöver är, gissar jag, har aldrig ens funderat på vad man kan behöva, lite mer speciell och svår att få tag i. Men samtidigt så borde det kunna vara så enkelt som att skaffa en likadan hårddisk, ha en helt dammfri miljö, och stoppa in dom "stulna" skivorna i den disken?

Slutligen så vil jag bara påpeka att oavsett vilken väg man väljer, NAND-minnen eller hårddiskskivor, att stjäla data ifrån så kräver det nog halvhyffsade elektronikkunskaper att dels plocka isär diskarna utan att skada minnen eller skivor och sen sätta ihop det igen. Gissar att det finns en anledning att företag som ibas kan ta saftigt betalt för såna tjänster, även om dom blivit mycket billigare med åren...

17Aug/080

Sony Giga Juke NAS-SC55PKE

IDG.se skriver om Sony Giga Juke NAS-SC55PKE som iofs verkar kompetent och småtrevlig, men börjar man jämföra med Sonos paket Sonos Bundle 150 är det inte lika imponerande längre. För ungefär samma peng får man i och för sig högtalare och inbyggd CD-spelare och en hel 80GB-disk, men den verkar inte ha samma möjlighet med Internetradio, endast möjlighet till 5 zoner (jmf 32), tidsförkjutning i "Party mode" och så vidare, så känns det som att om man ända ska lägga ut tiotusentals kronor på att sprida ljudet man har i hemmet, så kan man väl göra det bra från början? Jag är riktigt imponerad av Sonos, men tyvärr blir det ingen sån här lösning för mig förrän jag flyttat från 1:an till något större...

6Jul/080

Många svenskar är onyktra på sjön

Enligt en artikel i DNs nätupplaga är det många som är onyktra på sjön, vilket säkerligen stämmer och är ett problem i många fall. Det jag däremot reagerar över är misshandeln av statistik:

Var femte av de drygt 2 000 tillfrågade i åldrarna 19-70 har varit ute med en fritidsbåt med fem starköl i kroppen, och 35 procent har åkt båt efter att ha druckit motsvarande två starköl. Anders Wernesten, informationsansvarig på SLS, menar att siffrorna tyder på att många även kör båt onyktra.

Det första jag frågade mig, speciellt med att 35% "har åkt båt efter att ha druckit ... två starköl" är: hur många har inte åkt finlandsfärja och tagit ett par öl? Det andra jag frågade mig var: hur många har druckit så mycket och därefter satt sig i en bil, buss eller tunnelbana?

Jag har inte kunnat hitta någonting om den här rapporten, varken som länk från DN eller på SLS hemsida, så jag och övriga läsare kan egentligen inte säga oss veta mycket mer om verkligheten. Däremot vet vi att kustbevakningen vill ha mer medialt stöd för att få göra alkokontroller till sjöss 🙂

För övrigt anser även jag att en promille är väldigt mycket att ha i kroppen om man ska köra en båt, och att det nog borde specificeras hårdare hur det ska fungera när man blir "haffad" så att man faktiskt får böter, eller blir av med rätten att framföra båtar...